Om mig
Jag vill göra Not NFP-företagande och SoR känt, accepterat och använt i SverigeN
OM MIG
Jag vill förändra världen med business och få ett ännu bättre Sverige.
Till mönsterlandet Sverige
Jag kom 1970 till en högstadieskola i Olofström med över 50 elever, av nöden “tvångsflyttade” från Finland till Sverige.
25 år gammal lämnade jag Finland och flyttade till Sverige. När jag kom till Sverige tyckte jag att allt var helt fantastiskt. Jämlikheten och omsorgen om alla utgjorde kärnan i det svenska folkhemmet, ett samhälle impregnerat av mjuka värden. Jag gillade Sverige från första stund. Allt fungerade så väl! Ingen arbetslöshet och en stark expanderande offentlig sektorAmbitionen var att det skulle bli ännu bättre. Det fanns ingen arbetslöshet, arbetskraft importerades, privat sektor fungerade väl och resurserna tycktes oändliga i den offentliga sektorn. När jag kom till Sverige möttes jag av ett välfungerande socialt ansvarstagande nation som ville förändra verkligheten härföraren hette Olof Palme.
En stark social drivkraft var grunden som ville allas väl. Inga styvbarn!. Inte konstigt att jag föll pladask. Vi trodde på framtiden. Det lockade många till Sverige ett hederligt och solidariskt samhällssystem med marknadsekonomi och kapitalism som grund.
- Född i Finland, Gamlakarleby
- Lärarexamen 1967
- Tennis, opera/kör och basket
- Flyttade till Olofström i Sverige 1970
- Lärare vid grundskolan 70-77
- Storumans Folkhögskola 77-95
- Chef för Koopsam, nuvarande Coompanion
- Upptäckte Not For profit 1998
- År 2000 implementerade vi de första sociala boksluten
Gammal kärlek kan rosta
Harriet och jag möttes på ett körläger och fann varandra direkt. Full av energi och lycka. Jag ville satsa allt. Jag var trollbunden av Harriet. Jag är beredd att göra allt för oss!
Det är just den här sortens djärv beslutsamhet som kommer av passion. Passion för en människa, för en ideell organisation, Sverige AB, Volvo och annat viktigt börjar just så. Passionen, förutsättningen för att våga ta språnget när man vill någonting tillräckligt mycket .
Harriet och jag som brukligt är ville organisera vår passion, vi förlovade oss. Förstadiet till en livslång organisation – äktenskapet. ! Vi gifte oss 31 januari 1970. Pontus, Victoria och Robert behöver service, bygga hus, dra in pengar med mera. Tiden räcker knappt till. Relationen som börjat med en pirrande känsla hade nu gått in i produktionsfasen.
Vardagen tar över. Vart tog passionen vägen? Jobb och slit för att hålla livet igång – vi är en institution.
40 år senare! Nu behöver vi inte anstränga oss allt flyter på och är lugnt och tryggt. Vi trivs och vanan har tagit över. Institutionen fungerar och vi är nu i trygghetshörnet!
Men passionen och visionen? Engagemanget för den gemensamma saken? Vi borde skärpa oss. Förnya oss? Ge järnet! Vi får passa oss så det inte spricker.
Ja! Som med vår passion, så är det för för Sverige AB – vår välfärd, demokrati och näringsliv. Vi borde skärpa oss och förnya oss. Ge järnet!
Min mamma sa under våra 20 första år i Sverige: ”ni lever över era tillgångar, svenskarna är för bekväma och bortskämda”. Passa er sa hon, för hon visste att man måste vårda och förnya det man har – annars rostar det!
Senior Advisor
Jag arbetade som lärare i Storuman ända fram till 1998 då jag av en tillfällighet upptäckte Community Business. En affärsmodell som innebär ett nytt sätt att se på företagande och ekonomi. Det ändrade mitt liv. Då träffade jag Tor Justad från Skottland, sakkunnig i Community business, han gjorde att jag bytte spår i mitt yrkesliv.
Han övertygade mig om att det finns entreprenörer som vill driva företag med ett annat syfte än att själv tjäna pengar! Han fick mig att förstå att ett företag kan ha en annan avsikt än att dela ut monetär avkastning till ägarna. Avsikten kund lika väl vara att tjäna samhället och dess medborgare.
Jag bestämde mig för att göra världen bättre med hjälp av business!
Övertygelsen att Community Business också behövdes i Sverige drev mig att ta initiativet till ett supportföretag, CB Support Sweden, som numer heter Social Business Kommunikation AB. Vi ville testa modellen och harmonisera den till svenska förhållanden. Vi gav modellen namnet Gemenskapsföretag, och själva affärsmodellen kallar vi social business.
Sedan dess har jag varit affärsrådgivare och implementerat social business i Sverige. Parallellt med detta har jag utvecklat och implementerat – SoR – social redovisning i syfte att redovisa samhälleliga effekter i företag som har sociala mål och vill ta socialt ansvar. Under 2016 deltar jag i att utveckla ett IT verktyg som ska underlätta det sociala bokslutsarbetet.
Goda exemel
Min strategi var att skapa goda exempel lyckades. Jag hänvisar gärna och med stolthet till Hälsogemenskapen i Jörn, GF Chansen, Sportassistans och Hotell Gamla Fängelset i Umeå samt Kulturakademin i Storuman är Fem exempel var och en med tydligt modellvärde.
När landstingets hälsocentral i Jörn lades ner stod ortsborna utan doktor, ett problem som berörde alla i bygden. Alla gick därför samman och tog tillbaka sin doktor och vårdcentral genom att starta ett Gemenskapsföretag.
I Storuman startat upp den musikskola som lades ner för att den kostade kommunen för mycket pengar. Genom Kulturakademin som musikskolan heter har befolkningen fått tillbaka sin musikskola och kommunen behöver bara betala hälften av vad det kostade förut.
GF Chansen i Umeå startades för att också psykiskt sjuka och andra skulle integreras på arbetsmarknaden och GF Sportassistans för att ge idrotten nya möjligheter. Därutöver har det varit fantastiskt trevligt att driva Gemenskapsföretaget Social Business Kommunikation AB i syfte att sprida iden om social business.
Alla fem lösningar på väsentliga samhällsutmaningar.
För Sverige på tiden
Nu är det verkligen på tiden att ge allt för Sverige. Det finns mycket att göra. Slipa på det fina som redan finns men det är också på tiden att göra något nytt för Sverige.
Jag ska också delta i att utveckla ett Web baserat redovisningsprogram för att underlätta arbetet med sociala bokslut. Det är viktigt att vi kan redovisa ofta osynliga sociala vinster så att de blir jämbördiga och synliga parallellt med det ekonomiska.
Under 2016 ska jag skriva klart min bok ”För Sverige på tiden”!
Det finns att göra också för mig som fyllt 70! Men realistiskt sätt har jag bara 20 år kvar av mitt fantastiska yrkesliv!